MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

A féltékenység valódi okai

A féltékenység alapvetően egy teljesen természetes jelenségnek tűnik, hiszen szeretjük a kedvesünket, így gondolni sem tudunk arra, hogy valaki mással kerüljön szorosabb kapcsolatba. Azonban a zöld szemű szörnynek bizony léteznek kiváltó okai, amelyeket ha felismerünk, akkor a megfelelő keretek között tudjuk tartani és nem okozhat semmilyen problémát a kapcsolatunkban.

1) Az alacsony önértékelés

Az egyik leggyakoribb oka lehet a féltékenységnek, ha valamelyik félnek túl alacsony az önértékelése. Ebben az esetben nem érzi magát elég jónak a párjához, és nem tudja elhinni, hogy ő elég lehet a kedvese számára. Úgy érzi, nem tud segíteni a másiknak.

Ilyenkor aztán beindulhat a „lavina”: folyamatosan azt lesi, hogy ki lehet az, aki majd őt leváltja a kedvesénél, és szinte minden azonos neműben ellenfelet vél felfedezni.

Az alacsony önbecsülést számos gyermekkori trauma, sérelem okozhatja, amik felismerése roppant fontos, és nem csupán a féltékenység leküzdése szempontjából.

2) Korábbi megcsalás

Ha egy kapcsolatban hűtlenség következett be, és ez nem lett megfelelően kibeszélve, valamint nem történt arányos bocsánatkérés sem, akkor a megcsalt fél a továbbiak folyamán hajlamos lehet a féltékenykedésre. Ezt csak a megcsalás utáni teljes kibeszéléssel és annak teljes körű rendezésével lehet elkerülni.

De az is a féltékenység kiváltó oka lehet, ha valakit egy előző kapcsolatában csaltak meg. Ekkor hiába van már mással az illető, hajlamos kivetíteni a korábbi párja hűtlenségét a jelenlegi társára is.

Ha valaki egy korábbi kapcsolatában volt hűtlen, akkor nagyon nagy eséllyel erősödhet fel benne a féltékenység a jelenlegi párkapcsolatában. Sok esetben ez egyfajta énvédő mechanizmus a korábbi hűtlenségeinek elviselésére. Éppen ezért a legnagyobb intenzitású féltékenység ebben az esetben szokott bekövetkezni.

3) Elköteleződési különbségek

Párválasztás környékén szokott jelentkezni, amikor az egyik fél úgy érzi, hogy a társa nem hosszútávon tervez vele. Ez is kiváltó oka lehet a féltékenység kialakulásának.

4) Eltérő megcsalási határok

Ha egy párkapcsolatban a két fél között nem egyezik a „megcsalás-fogalma”, vagyis hogy kinek mi fér bele egy kapcsolatba, akkor ez vitákat szülhet, és a féltékenység táptalajává is válhat.

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: