MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Kapcsolat újrakezdése megcsalás után

Sokaknak nehéz akár még magát a témát is előhozni, miszerint lehetséges-e hűtlenség új kapcsolatot kezdeni, kezdeményezni? Ez azért van, mert eleven még a lelki seb, a hűtlen fél pedig nem bízik abban, hogy változhat a kapcsolatban bármi is.

Egy megcsalásos krízis után a kapcsolatot újrakezdeni nem lehetetlen, de a kiindulási pont mindig az kell legyen, hogy teljesen le legyen zárva a hűtlenséggel érintett időszak.

Miért nehéz az újrakezdés?

Az érzelmi csalódás után időre van szükség, hogy a lelki sebek behegedjenek. Ha megcsalt fél úgy is érzi, hogy készen áll az újrakezdésre, a bizalmatlanság sokáig ott ülhet a kapcsolaton! Rettegésben élhet, hogy mi lesz akkor, ha újból visszaélnek a bizalmával, ha ismét kiszolgáltatottá válik, ha visszaélnek érzéseivel. A félelem megbénít.

Az elveszített bizalmat újra meg kell találni (ebben segít 14 napos online megcsalás-kezelési tréningem).

Tapasztalatom szerint a megcsalás alapos feldolgozása után valójában két új ember köt szövetséget.

Ezért idővel nagyon fontos, hogy a helyreállítási szakaszban mindkét fél vállalja fel saját énjét, hogy teljesen önmagát adhassa.

Az okos ember a maga hibáiból tanul, és azokat korrigálja. De sokan a saját hibáikat (saját magukban levő késztetéseket, hajtóerőket) nehezen akarják meglátni. Márpedig magunkat megismerve szem előtt tartva érdemes a kapcsolatot újrakezdeni.

Könny helyett mosoly, zaklatottság helyett egyensúly, összhang – mindaz, amire minden ember vágyik. És ez ma már megfelelő módszerek és kommunikációs technikák alkalamazásával elérhető.

Tippek az újjáépítéshez

Ebben a videómban összegyűjtöttem néhány hasznos gondolatot azoknak, akik azon gondolkodnak, hogyan érdemes lenne újból megpróbálni:

Mikor nem érdemes újrakezdeni?

Gyakran kérdezik, hogy érdemes-e még folytatni, érdemes-e még küzdeni egy adott kapcsolatért, és ilyenkor leírják nekem, hogy pontosan mi történt, milyen jellegű megcsalás történt.

Ilyenkor a válaszom mindig az, hogy én nem tudom soha azt mondani, hogy nem érdemes küzdeni.

Ezt nem azért mondom, mert azt gondolnám, hogy mindig minden kapcsolat menthető, hanem azért, mert nagyon nehéz megítélni, hogy kiben milyen szándék van, kiből mit hoz ki a megcsalás.

Egy kapcsolat igazából akkor menthetetlen, amikor valamelyik fél kimondja, hogy ő nem akarja folytatni, vagy mindkét fél kimondja, hogy nem akarja folyatni. Egy-egy megcsalás után viszont vannak olyan helyzetek amikor nem is azt mondanám, hogy menthetetlen a helyzet, hanem inkább azt, hogy nagyon „beragad” a kapcsolat egyfajta szeretetlenségi állapotba, amelyből nagyon nehéz előre lépni a megoldás felé.

Az újrakezdés nehézségei a hűtlen fél miatt

  1. Ez az egyik eset az, amikor a hűtlen fél nem kommunikál őszintén. Megtörtént a baj, kiderült a félrelépés és nem őszintén kommunikál, nem mondja el a történteket. Ilyenkor nagyon nehéz az újjáépítésen gondolkodni.
  2. Aztán olyankor is nehéz, vagy mondhatom azt, hogy kilátástalannak tűnik a dolog, amikor egy hűtlen fél „beleragad” a két kapcsolatba. Az alapkapcsolatba és a külső kapcsolatba. Megcsalt félként ilyenkor nagyon nehéz eldönteni, hogy mit is csináljunk: most akkor várjunk a párunkra, vagy ne várjunk? Sokszor hónapokig, akár évekig is meg tud merevedni egy ilyen helyzetben egy házasság.
  3. Nagyon kilátástalannak tűnik a megoldás megcsalás után, amikor a hűtlen fél nem kér bocsánatot, nem néz magába, nem próbál megoldást találni, hogy a párja fájdalmát orvosolja.

Az újrakezdés nehézségei a megcsalt fél miatt

Van úgy, hogy a megcsalt fél miatt válik nehézzé az újrakezdés. Ez általában akkor van, amikor egy megcsalt fél hirtelen válni akar, ott akar hagyni mindent. Azt mondja, hogy neki ennyi volt, elég volt, betelt a pohár. Ilyenkor ugye nála hiányzik a szándék a megoldásra.

Ez sokszor csak egy hirtelen reakció szokott lenni, de olykor ez egy végleges döntés lehet. És mikor két ember mást akar egy helyzet megoldásra, akkor közös nevező hiányában általában nem is alakul ki közös megoldás…

Érdemes megpróbálni

Hogy mikor érdemes feladni, erre nincsen konkrét válaszom. Mindenki akkor adja fel, amikor úgy érzi, hogy fel kell adnia. Viszont azt is kell látni, hogy az idő sokszor új megoldásokat hoz.az idő sokszor visszahozza a szeretetet, a lehetőségeket, úgyhogy én arra bíztatok mindenkit, hogy ne hozzon elhamarkodott döntést. Érdemes a megcsalásról minél többet tanulni, minél többet olvasni, megismerni a kiút lépéseit, mert ezáltal sokkal közelebb jutunk ahhoz a megoldáshoz, amit a szívünk mélyén vágyunk és amit szeretnénk, hogy megvalósulna a kapcsolatunkban, úgyhogy sok erőt kívánunk mindenkinek.

 

Ha mélyebben érdekli, hogyan lehet újrakezdeni a kapcsolatunkat akkor, ha hűtlenséggel érintett, jó szívvel ajánlom 14 napos online megcsalás-kezelési tréningemet, amelyben lépésről lépésre végigvezetem a résztvevőket a megcsalás kezelésének lépésein.

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: