MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

A megcsalás utáni viselkedésről

Az érzelmi csalódások az emberek személyiségétől függően más és más reakciót váltanak ki. Legtöbbször valami ésszerűtlen viselkedés követi a megcsalást, és ez azért nem meglepő, mert maga az egyén sem tudja igazán feldolgozni és értelmezni a történteket.

A megcsalt fél viselkedése, érzései

„Félválaszok” ugyan léteznek, amikor megpróbáljuk gondolatban végigkövetni az eseményeket, hogy megmagyarázzuk, mi vezethetett idáig, esetleg a túlzott féltékenység, a bizalmatlanság hiánya, vagy valami egészen más, azonban a „félválaszok” sohasem adnak teljes megnyugvást.

Legfontosabb a lelkileg bezártságba menekülés helyett kifelé nyitni. A legsötétebb alagútban is könnyebb tájékozódni, és onnan kijutni, ha van egy megértő családtag, esetleg megbízható barát, aki segítségünkre siet. (Itt azonban vigyázzunk, mert általában nem kért tanácsokkal, minket megértő hozzáállással találkozhatunk, amely nem mindig vezet célra!)  Aki vallásgyakorló, az akár az imádság megnyugtató hatását is megtapasztalhatja.

(A vádaskodás, zaklatás, „tönkreteszem az életét” bosszúvágya nem old meg semmit, csak megnehezíti még jobban a helyzetet.)

A hűtlen fél viselkedése

Gyakran találkozunk azzal, hogy  a félrelépő fél sokkal jobbá, figyelmesebbé válik a másikkal. Megcsalás után ugyanis hajlamos az ember ellensúlyozni a lelkiismeret-furdalását, és ezt úgy érheti el leginkább, ha érdeklődőbb, szeretőbbé válik. Másrészt a külső viszonyban hiányos önértékelésében megerősítést nyer, és ez tovább javíthat lelkiállapotán.

Ugyanakkor nagyon gyakran látjuk azt, hogy a hűtlen fél nem kommunikál annyit a párjával, mint korábban, elveszti az érdeklődését, a jókedvét a párja irányába. Ugyanide sorolhatjuk azt is, amikor valaki a félrelépés miatt sokkal kevesebb energiát tesz bele a kapcsolatba, mint korábban.

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: