MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Megcsal a férjem, mihez kezdjek?

Ha egy párkapcsolatban valamelyik fél megcsalja a másikat, az felkavaró hatással van magára a kapcsolatra. Mielőtt azonban elhamarkodottan döntenénk, érdemes átgondolni, hogyan cselekszünk a leghelyesebben.

A hűtlenség egyáltalán nem egyszereplős tett. Hanem lényegében 3 tényező együttes hatását kell látnunk:

 

  1. Bár a legtöbb esetben csak a kapcsolatban lévő egyik fél dönt úgy, hogy ezt az utat választja, ennek egyik oka mindig a kapcsolatban keresendő. S ha nem is kifejezetten abban, hogy a kapcsolat megromlott, hát abban, hogy két olyan ember kötötte össze az életét, akik nem értik meg egymást megfelelően, nem ismerik egymás határait, igényeit, vágyait.
  2. A megcsalás megtörténtében része van a megcsalt félnek is. Ha nem adjuk meg azt a társunknak, amire igénye van, könnyen válhat kiéhezetté…
  3. És a legfontosabb: a hűtlen fél sok esetben nem a kapcsolatban megélt hiányait pótolja a külső viszonyában, hanem a gyerekkorban meg nem kapott elfogadás- megbecsülés- és értékeleléshiányát!

Van kiút?

A hűtlenség, ha a kommunikáció jól működik és mindkét fél képes megnyílni a másik előtt, s mindketten elkötelezettek a hosszú kapcsolat mellett, be sem következik – ha viszont már sor került rá, akkor ezeket a dolgokat utólag kell „helyre tenni”.

Ez olykor-olykor egyáltalán nem könnyű vagy gyors folyamat. A hűtlen fél romba dönti a bizalmat, a kapcsolat alapjait veszi semmibe, ezért még ha a megbánás és a megbocsájtás meg is történik, a sérelmek, a bizalmatlanság velünk marad.

Erő kell a továbblépéshez!

Ezért hosszas beszélgetések, őszinte vallomások kellenek ahhoz, hogy újra valóban megértsük a másikat, hogy feltárhassuk, mi vezetett idáig, és közös megoldást találjunk arra, hogyan lehetne közösen folytatni életünket.

Olyan ez, mintha egy ripityára tört vázát próbálnánk összeragasztgatni – a repedések mindenképpen megmaradnak, bármilyen meggyőző is lesz a végeredmény. De nem is a régi kapcsolatot kell újra helyreállítani – valami újat, erősebbet és jobbat kell építeni helyette, hogy ne következzen be még egyszer ugyanaz a helyzet.

A hűtlen félnek döntést kell hoznia, hogy elkötelezi magát a kapcsolat mellett ismét, hogy feltárja érzéseit és elmondja, mi az, amit másnál keresett. A megcsalt félnek pedig el kell döntenie, hogy valóban esélyt ad a kapcsolatnak, hogy hajlandó felülemelkedni a sérelmeket és azok okait feltárni. Ez pedig nagyon nehéz döntések elé állít, amelyekhez rengeteg lelkierő kell.

Ebben segít szakszerűen, lépésről lépésre 14 napos online megcsalás-kezelési tréningem. Szeretettel várom rá azokat, akik úgy érzik, most szükségük van iránymutatásra.

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: