MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

A házasságon kívüli kapcsolatról A-tól Z-ig

A házasság évezredes hagyomány, és bár a házasságok aránya évről évre csökken, ez nem jelenti azt, hogy napjainkban egy semmitmondó intézmény lenne csupán. Természetesen, ahogyan a kapcsolatok, úgy a házasság is olyasvalami, aminek szabályait és határait két ember határozza meg: azok, akik részt vesznek benne.

Házasságtól a megcsalásig

A házasság egy hosszú távú kapcsolat, melynek során egy olyan személlyel kell együtt élnünk, akit mi magunk választottunk társunknak – egy életre. Azonban ha jobban belegondolunk, ha harminc évesen házasodunk is, jó eséllyel életünk nagyobb része van még hátra, mint amennyit addig leéltünk.

A házasság egy életre szóló elkötelezettség, amit sokszor nem vagyunk képesek már a kezdetekkor felmérni. Idővel ugyanis számos dolog történhet: betegségek, nehézségek, családi problémák odáig vezethetnek, hogy a felek eltávolodnak.

Emellett persze mindannyian hordozunk gyermekkorunkban megélt „láthatatlan” sérüléseket. Elfogadás-, elimserés-, odafigyeléshiánnyal küzdünk sokan, amelyet ha már a házastárs nem tud kielégíteni, egy külső kapcsolatban próbáljuk pótolni ezeket.

Az elhidegülésre ezért válaszolnak sokan hűtlenséggel – sokan a hiányérzetüket egy harmadik személlyel igyekszenek enyhíteni.

Ki a bűnös?

Amikor házasságtörésről, házasságon kívüli kapcsolatról van szó, erre a kérdésre kétféle válasz adható: mindenki és senki:

  • Hiszen az esetek többségében, bár csak az egyik fél a megcsaló, ez mégsem jelenti azt, hogy a megcsalt fél ne lenne hibás valamilyen mértékben.
  • Másrészről ez természetesen azt sem jelenti, hogy a megcsaló ne lenne teljes joggal okolható tettéért, hiszen a házasság során a felek ugyanazon mentek át együtt, mégis csak egyikük reagált erre házasságon kívüli kapcsolat létesítésével. (Ennek hátterében azonban sokszor gyermekkori események, lelki nehézségek állnak, amelyről valljuk meg: igazán senki nem tehet róla, hogy a szülei milyen érzelmi hátteret biztosítottak neki.)

Összességében nem mondható, hogy a házasságon kívüli kapcsolatot egyetlen bűnbakra lehetne ráfogni – a megcsalás, a házasságon kívüli kapcsolat létesítése mindig két emberen múlik, ahogyan a házasság, illetve a megromlott kapcsolat helyreállítása is.

Ha azonban a párunk megcsal, bármilyen nehéz is, törekednünk kell a teljes kép meglátására.

Mit él át az, aki külső viszont létesít?

E témával érdemes mélyebben is foglalkozni, egy rövid gondolatot adok át ebben a videóban:

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: