MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

A hűtlenség megbocsátása

A hűtlenségről, a megcsalásról mindenkinek határozott véleménye van. Amikor azt halljuk, hogy valakit megcsaltak, azonnal képesek vagyunk állást foglalni, ami többnyire a megcsalt felet támogatja, a megcsalót elítéli.

Az igazság azonban az, hogy amíg mi magunk nem kerülünk ilyen helyzetbe, amíg meg nem próbáljuk látni mindkét fél nézőpontját, addig jellemzően mit sem tudunk az egész helyzetről. De mégis, hogyan lendüljünk túl egy ilyen válsághelyzet utáni krízisből? 

A hűtlenség megítélése

Legyen szó párkapcsolatról vagy házasságról, a mai világban, ha probléma adódik, a felek hajlamosak azonnal hátat fordítani és a nehézségekkel való megküzdés helyett a felek inkább új partnert keresnek. Pedig nem feltétlenül ez jár több jóval…

A hűtlenség természetesen nem pártolandó cselekedet (főleg, ha velünk szemben követik el!), nem olyasmi, amit azonnal és feltétel nélkül megbocsátunk, azonban sok esetben nem is válóok. Az, hogy a hűtlenség megítélése hová is esik, minden esetben csak és kizárólag a kapcsolatban élő két féltől függ. A főbb szempontok:

  • mióta vagyunk együtt? (néhány hónapos kapcsolat vagy sokéves kapcsolat)
  • vannak-e közös gyermekeink?
  • van-e közös függésünk anyagilag? (közös cég, közös hitel)
  • mennyiszer csalódtunk korábban egymásban? (adunk-e még egy újabb esélyt?)
  • kudarccal akarom zárni a kapcsolatunkat, vagy megoldjuk a problémáinkat?
  • rendezetlen kapcsolatból akarok kilépni, vagy rendezett kapcsolatból akarok kilépni (vagy abban bennmaradni)?

Miért olyan nehéz megbocsátani?

A hűtlenség azt jelenti, hogy az ember, akivel megosztjuk életünket, gondolatainkat, otthonunkat, az a társ, akire addig mindenben számítottunk, elárul bennünket. Ez az árulás fájdalmas, szomorú, félelmetes – olyan érzéseket hoz felszínre, melyek létezéséről addig talán nem is tudtuk.

A megbocsátás azonban csak részben függ a megcsalt fél lelkiállapotától, hozzáállásától. Nagyon sok függ attól, hogy a hűtlen fél mennyire tud a társához fordulni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy minél hosszabb ideig állt fenn a külső viszony, annál kevésbé tud bűnbánóan a társa felé fordulni, befogadni és látni azt, hogy a társának fáj mindaz, ami történt. Márpedig ilyen hozzáállás esetén nehéz tiszta lappal indítani.

Hogy hogyan lehet megváltoztatni a hűtlen társunk hozzáállását, azt további cikkeimben, de leginkább a 14 napos tréningemben mutatom be. Illetve készítettem egy rövid videót a megbocsátás akadályairól:

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: