MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

A megcsalás feldolgozása lépésről lépésre

A megcsalt fél nincs könnyű helyzetben a már megtörtént események fényében, hiszen döntés előtt áll és érzelmeivel is tudnia kell higgadtan bánni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy könnyebb helyzetben volna a pár azon tagja, aki a megcsalást véghezvitte, hiszen a másik oldalon neki is ugyanezekkel a kérdésekkel kell dűlőre jutnia, először magában, majd mihamarabb együttesen is. Mi a teendő?

A legfontosabb a nyíltság

A beismerésnek nagyon jelentős szerepe van, hiszen ezen áll, vagy bukik minden. Nem túl gyakori, hogy egy félrelépés elhallgatásával bármi is megoldódna, hiszen olyan nonverbális és viselkedésbeli jelei lehetnek a titkolózásnak, melyek előbb utóbb – ha nem is a megcsalásra –, de mindenképpen fényt derítenek arra, hogy valami nincs rendben. A párnak szinte minden bizonnyal feltűnik majd, hogy valami megváltozott. A megcsaló fél visszahúzódhat, de ugyanakkor a túlkompenzálás tipikus jellemzői (olykor a külső viszonyban megerősített önértékelés) is gyakoriak lehetnek: túlontúl alapos odafigyelés, szokatlanul intenzív kedveskedés.

Szükség van tehát a két fél közötti nyílt és egyenjogú kommunikációra, mely kizárja a vádaskodást és az értelmetlen harcot!

Melyek a megcsalás feldolgozásának lépései?

A hűtlen fél részéről

  • Vállalnia kell a tettét és döntést kell hoznia.
  • A mérlegelést követően az a legszerencsésebb döntés, ha komoly beszélgetést kezdeményez, melynek során felvázolja a helyzetet, legyen az bármily nemű és lefolyású is.
  • Ha szeretné folytatni az eredeti kapcsolatát, akkor a harmadik féllel valót feltétlenül le kell zárnia.
  • Nem szabad félnie a következményektől, fel kell vállalnia a jelenvalóságot.

A megcsalt fél részéről

  • Nem érdemes a sértődöttséget fenntartani, hiszen az eredményes átbeszélést egy ilyen pozícióból nem lehetséges megvalósítani.
  • A megcsalt félnek együttműködőnek kell lennie, fontos, hogy segítse társát a döntésben, ugyanakkor el kell várnia tőle a bocsánatkérést.

A hűtlenség feldolgozása után lehet közösen felismerni azt, hogy melyek voltak azok az okok, amelyek a kialakult helyzethez vezettek, illetve újjáépíteni és új alapokra helyezni a kapcsolatot.

A megcsalásból való gyors kiúthoz ad segítséget 14 napos online tréningem, amely lépésről lépésre segít a megcsalás megértésében, feldolgozásában és a megoldások megtalálásában. Szeretettel látom Önt is a tréningen!

 Gyakori hibák a megcsalás feldolgozása során

Milyen hibát lehet elkövetni olyankor, amikor megtörtént a megcsalás és megpróbáljuk feldolgozni a történteket?

1) Döntés hozni a jövőről érzelmileg labilis állapotban

Az egyik gyakori hiba, amikor a megcsalt fél annyira ideges lesz, annyira megbántódik, hogyheves érzések közepette próbál döntést hozni. Akár arról, hogy mi legyen a kapcsolattal, akár arról, hogy hogyan kezelje a helyzetet.

Eddigi tapasztalataim alapján merem állítani, hogy indulatok, heves érzelmek alatt általában nem érdemes döntést hozni. Nagyon sokan például azt rontják el, hogy miután kiderül a megcsalás, nagyon gyorsan ultimátumot adnak a másiknak. Ez a „megoldás” egy természetes rövid szakasza a megcsalás lelki feldolgozásának (ugyanolyan, mint az önostorázás). De ne feledjük: ez csak egy szakasz a megcsalás feldolgozásának folyamatából. Így hosszútávra kiható döntést nem feltétlenül érdemes ilyenkor hozni.

2) Bevonni a „megértő” barátokat

A másik gyakori hiba: sokan bevonják a családtagjaikat vagy barátaikat a megcsalás feldolgozásába. Ez azért veszélyes, mert a családtagok és a barátok általában nagyon részrehajlóan tudnak hozzáállni a helyzethez.

Ilyenkor valószínűleg minket fognak támogatni, közösen haragszanak a hűtlen társunkra. Rejtett csapda ez, mert teljesen félrevezethetnek a helyes megoldással kapcsolatban. Ne szövetségeseket keressünk, akik minket erősítsenek! Ha beszélni akarunk a megcsalásról, akkor bárkit találhatunk, de valaki olyat, aki nem csak úgy értékeli a helyzetet, hogy megerősít minket a szerepünkben.

3) Bevonni a gyerekeket

A leggyakoribb hiba megcsalás után az, amikor valaki a gyerekeit elkezdi bevonni a párkapcsolati krízisébe. Tudom, hogy ezzel egyértelmű dologról írok, de sajnos sok házaspárnál látom, hogy valamelyik szülő arra használja a gyermekét, hogy megértő társat találjon benne, vagy esetleg üzengessen vele a társának. A gyerekeket kötelező kihagyni a megcsalás feldolgozásából.

Természetesen ha a gyermek is érez valamit abból, hogy apa és anya között nem jó valami, a kérdéseire érdemes a korának megfelelően válaszolni. De ezzel ne tegyünk rá nagy terheket!  Annyit lehet például mondani, hogy „apa és anya most éppen nincsenek jóban, de dolgoznak azon, hogy újra szeretni tudják egymást!”  Egy gyereknek sokszor éppen elég ennyi! Ha majd nagyobb lesz és érdekli, úgyis megtudja majd a részleteket, hogyha arra szükség lesz.

A megcsalás feldolgozására idő kell! Ezalatt ne kövessünk el olyan hibákat, amelyek megnehezítik azt, hogy békében és szeretetben feldolgozzuk a megcsalást.

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: