MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

A megcsalás kezelése lépésről lépésre

A megcsalás szó hallatán mindenkiben negatív előítéletek támadnak a csaló személye iránt. Egy ilyen lépés ugyanis tönkreteheti a kapcsolatot, házasságot, amelyek nagyon boldognak tűnt.

Igen, valóban csak tűnt.

A megcsalás ugyanis akkor történik meg, ha a két ember között a kötelék meggyengült. Nagyon sok olyan esettel álltam már szemben, ahol az érintett felek maguk nem vették észre, hogy komoly probléma van a kapcsolatukkal.

Hogyan dolgozzuk fel, ha megcsaltak?

Ha kiderül, hogy partnerünk bizony félrelépett, akkor érdemes végiggondolni, hogy mi lehetett a kiváltó ok. A megcsalt felek nagy része ilyenkor kilép a kapcsolatból, ugyanis képtelen feldolgozni kedvese árulását. De mit is jelent tulajdonképpen feldolgozni? Erre a kérdésre nagyon nehéz pontos választ adni, de néhány tanács segíthet elindulni ezen az úton.

  1. A megcsalás kezelésének első lépéseként meg kell beszélni a partnerünkkel a kialakult helyzetet. Ha ugyanis magunkban tartjuk a fájdalmat, akkor csak azt érezzük, hogy egyre feszültebbekké válunk, egyre inkább türelmetlenek leszünk a körülöttünk lévőkkel, ugyanakkor az önbecsülésünk is elég negatív tendenciát mutat. Ne szigetelődjünk el tehát egymástól!
  2. Előfordulhat, hogy partnerünk támadásnak véli ezt, s támadóan reagál. (Az emberi elme úgy működik, hogy ha be kell látnia a saját felelősségünket, azt nagyon nehezen tudjuk meglátni.) Emiatt türelmesnek kell lennünk, és rávezetnünk őt arra, hogy ez valójában nem ellene irányul. Ha a hűtlen fél belátja, hogy mekkora fájdalmat okozott, és szeretné jóvátenni a történteket, akkor valóban újra lehet építeni a kapcsolatot.
  3. Ha erre a szintre eljutottunk, akkor fontos, hogy a megcsalt fél ne emlegesse fel a történteket állandóan, hiszen a lényeg azon van, hogy ezen túljussanak.
  4. A bizalom visszaállítása a legnehezebb problémakör ebben az esetben, viszont vannak lehetőségek. Amennyiben mindkét fél akarja – akár külső segítség igénybevételével – új alapokra lehet helyezni a kapcsolatot, és a közös jövő felé bizakodóan tekinteni.

Bocsánatkérés nélkül nem lehet kezelni a megcsalást

Tapasztalataim szerint a megcsalás feldolgozása során csak félig valósul meg az őszinte, arányos bocsánatkérés, sőt sok párnál még a bocsánatkérés esélye is kétséges:

Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, időre van szükség a sérelmek feldolgozására, a kapcsolat újraszervezésére, de sok – ma is tartó – párkapcsolat vészelt már át hasonló helyzeteket! A bizalom helyreállításában, a kezdeti lépésektől az újjáépítésig nyújt segítséget 14 napos online megcsalás-kezelési tréninem, amelyet jó szívvel ajánlok minden kedves Olvasómnak!

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: