MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Érzelmi megcsalás. Van ilyen?

A megcsalásról igen különböző fogalma van minden egyes nőnek és férfinak, egyénileg változó lehet, hogy kinek mi fér bele egy kapcsolatba, és mi az a viselkedés a másik részéről, ami már elfogadhatatlan.

Abban azonban nagyon sokan egyetértenek, hogy akkor a legrosszabb a helyzet, ha érzelmi megcsalás áll fenn, ekkor ugyanis kevesebb esély van a kapcsolat rendbe hozására, hiszen már nincsen stabil érzelmi kötődés.

Az érzelmi-lelki hűtlenség okai

Ahogy arról korábbi cikkeimben már részletesen írtam, az érzelmi megcsalás tehát mindig egyfajta pótlási tevékenység. A hűtlen fél pótolja azt az elfogadást, támogatást, értékelést, amelyet nem kap meg a kapcsolatában ÉS amelyet nem kapott meg GYERMEKKORÁBAN a szülei valamelyikétől!

Látszólag megalázóbb is lehet a megcsalt fél számára ez a típusú megcsalás, hiszen azon a tényen kívül, hogy megcsalták, azzal is szembe kell néznie, hogy társa már „nem szereti”, máshoz, vagy máshoz is kötődik érzelmileg – ezt pedig sokszor nehezebb feldolgozni, mint a megcsalás fizikai részét. Fontos azonban tudni, hogy itt valójában hiánypótlásról van szó, és a hiányok egy része a kapcsolaton kívülről, gyermekkorból fakad!

Mit érezhetünk érzelmi hűtlenség esetén?

Természetesen az első, amit érezhet a megcsalt fél, az a csalódás. Csalódhat a másikban, mint a párjában, illetve mint emberben. Ezen felül előfordulhat, hogy saját magát érzi hibásnak az áldozat, úgy gondolhatja, hogy ő maga esetleg nem adott érzelmileg eleget a párjának. Azonban nem győzöm kihangsúlyozni, hogy az érzelmi megcsalás oka azonban ezerféle lehet, ezért nem feltétlenül csak magunkban kell keresni a hibát, ha megtörténik!

Együtt jár-e az érzelmi megcsalás fizikaival? Melyik a rosszabb?

Ez általában az egyik első kérdés, ami megfogalmazódik abban, akit megcsaltak: történt is valami, vagy „csak” érzelmekről, vágyakozásról van szó. Vagy éppen fordítva: a fizikai kapcsolatban voltak is érzelmek, vagy azért még mindig engem szeret a párom?

Nehéz megmondani, hogy ezek közül melyik verzió a rosszabb, ugyanis van, akinek éppen az esik rosszabbul, hogy ha egy érzelemmentes kalandért rúgja fel a kapcsolatot a másik fél, és jobban megértené, ha érzelmekről szólna a dolog, másnak pedig éppen az a nehéz, hogy a párja máshoz, vagy máshoz is kötődik érzelmileg. Egyénileg változó, hogy ki melyik verziót éli meg rosszabbul.

Az érzelmi megcsalás típusai

Milyen típusai vannak az érzelmi, vagy lelki jellegű megcsalásnak? Három típusát szoktam megkülönböztetni.

1) Barát, kolléga

Az egyik típus az, amikor valaki egyszerűen egy kollégájával, kolléganőjével, barátjával ismerkedik. Szexualitásnak, testi jellegű kapcsolatnak nyomát nem találjuk. Viszont egy olyan érzelmes, bensőséges viszony alakul ki, amelyet egyesek megcsalásnak éreznek. Ha valaki olyan témát beszél meg a kollégájával, barátjával, ami egyébként a házasságban kellene megbeszélni vagy ha ez a viszony túlságosan intimmé válik, erről az esetről beszélünk.

2) Chatpartner

A második típus az, amikor valaki az interneten alakít ki kapcsolatot: csetel, üzeneteken keresztül flörtöl, levelezget. Ezeknek a kapcsolatoknak az a lényege, hogy az ember itt névtelen tud maradni. Nem kell feltárni azt, hogy milyen anyagi helyzetben van, sőt akár a külső megjelenését is el tudja titkolni. Ha vannak gyerekek, őket sem kell megmutatni. És mindez ad egyfajta izgalmat ennek az érzelmi viszonynak. Az ilyen jellegű megcsalásokban egyébként nagyon jól kilehet élni azt, hogy hódító szerepbe kerüljünk, hogy flörtölhessünk, és még nem is kell hozzá felvállalnunk magunkat. Ez a második típusa a lelki megcsalásoknak.

3) Fellángolás egy elvarratlan szerelmi szálon

A harmadik típus azoknak az életében fordul elő, akik  bejárnak egy hosszú életutat, és ezalatt kialakul egy elvarratlan szerelmi szál. Mondjuk egy gimnáziumi szerelem, ami egyoldalú volt, vagy egy főiskolai szerelem, ami nem tudott beteljesülni. Nagyon sokan ezeket a szálakat előveszik, felelevenítik a régi emlékeket. Sőt, van, aki ilyenkor felveszi a kapcsolatot a régi ismerősével. Nem feltétlen kell, hogy szexuális viszony kialakuljon, de érzelmileg nagyon felkavaró, mély kapcsolatok, vonzódások tudnak ilyankor kialakulni.

Mit tegyünk?

Amit ilyen helyzetekben javaslok, hogy kommunikáljunk őszintén az érzéseinkről, akár melyik oldalon is vagyunk!

Mert ezek a helyzetek olyankor rombolnak igazán, amikor nem tudunk őszintén beszélni egymással. Mert ha titkokat képzünk egymással szemben, azok mindig eltávolítanak minket egymástól.

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: