MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

A hűtlenség pszichológiája

Nehéz pontosan meghatározni, hogy nagy általánosságban mit is értünk megcsalás alatt, hiszen az egyének különböző tűréshatárokkal rendelkeznek, és ami az egyik félnek hűtlenségnek számít, az a másikban még problémát sem okoz.

Bizonyára mind találkoztunk már hasonló példákkal életünk során; a szerencsésebbek legfeljebb csak az ismerősök történetén keresztül, míg mások saját bőrükön tapasztalva. Bárhogy is van, és bármennyire is legyünk érintettek, azt be kell látnunk, hogy a hűtlenségnek „speciális pszichológiája” van, aminek megértése sokat segíthet a problémából fakadó károk enyhítésében. Mit kell róla tudni?

Miért érdemes foglalkozni ezzel?

Nem csak arról beszélünk, hogy egy kapcsolat akkor lehet igazán boldog és kiegyensúlyozott, ha a hűtlenségről hasonlót gondol mind a két fél (erről korábban már írtam), hanem arról is, hogy másképp élik meg a szereplők ugyanazt a nehézséget, és hogy gyakran más-más megoldásokat látnak maguk előtt. Ha viszont megértjük a megcsalás alapvető lélektani jelenségeit, könnyebben képesek vagyunk a másik szemével látni ugyanazt a helyzetet, az sokat segíthet, amikor a köztünk lévő kapcsolatot rendezni szeretnénk. A főbb területek ezek:

1. A megcsalásnak nincs meghatározása, az számít megcsalásnak, amit valamelyik fél annak érez ott legbelül

Mást érez ugyanis a hűtlen, és mást érez maga a megcsalt fél; ebből indult ki maga a félrelépés is, és emiatt mondhatjuk, hogy lehetetlen egyedül megoldani a fennálló nehézségeket. Megcsalás utáni krízisre ugyanis általában akkor kerül sor, ha mást gondol a kérdésről a pár két tagja; előfordul, hogy miközben egyiküknek már egy flört is hűtlenségnek számít, addig a másiknak még elfogadható az érzelmek nélküli félrelépés.

 2. A hűtlen fél viselkedésének megváltozása

A hűtlen fél ugyanis sajátosan kezd el viselkedni, és a történtek után távolságot tart, vagy túlzott kedvességgel próbál kompenzálni. De hogy mit él át legbelül? Lélektanilag nagyon érdekes jelenségről van szó:

A félrelépést elhallgatja a másik elől, ami viszont a kapcsolatban éreztetni kezdi hatását, és kihatással van a párok hétköznapjaira. Még akkor is, ha erre a hűtlen fél a legkevésbé sem vágyik.

3. A hűtlen fél csökkenő lelkiismeret-furdalása és döntésképtelensége

A félrelépés miatt a hűtlen félben folyamatosan csökken a felelősségvállalás, és tartós probléma esetén még az is előfordulhat, hogy a társával szemben már nem érez semmilyen lelkiismeret-furdalást a történtek miatt. A megcsalást elkövető személy ráadásul döntéshelyzetbe kerül, és nagyon is gyakori, hogy mind a két kapcsolathoz ragaszkodik, és egyiket sem képes elengedni. Erről itt mesélek:

4. A helyreállítás pszichológiája

A hűtlen félnek vissza kell szereznie a megcsalt társ bizalmát, és normalizálnia kell viselkedését, hiszen mint írtam gyakori, hogy a félrelépés után kompenzálni kezd, és a bűntudat miatt vagy kompenzál, vagy épp ellenkezőleg, visszahúzódik. Szerencsére ma már ismertek a belső egyensúly és a kapcsolat harmóniája megteremtésének eszközei.

5. A megcsalt fél lelki folyamatai

A megcsalt fél sajnos nehezen bírja el a történtek okozta lelki terheket.  Ennek következtében gyakran rossz reakciókat ad a félrelépésre: például hirtelen javulni és megváltozni próbál, elnézi és beleegyezését adja a társa hűtlenségébe, támadja őt vagy épp viszontcsalja. A helyes út megtalálásához ezért is fontos, hogy alaposan elmélyedjünk a megcsalás lélektani hátterében.

A hűtlenség pszichológiája bár elméleti tudományterület, azért is érdekes kérdéskör, mivel a pároknak pontosan tisztában kell lenniük azzal, hogy mi miért történik velük, és hogy miképp dolgozhatják fel a felmerülő problémákat.

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: