MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Itt a válasz: mik lehetnek a megcsalás okai?

Ha valaki hűtlenséggel kerül szembe kapcsolatában, akkor mindenek előtt látnia kell, hogy nem egy olyan eseményről van szó, amely „csak úgy” megtörténik – okai vannak, méghozzá általában nem is egy, amelyeket részleteibe menően fel kell tárni a továbblépéshez.

Az okok általában kapcsolati problémákra, gyermekkori sérülésekre és a a helytelen kommunikációra vezethetők vissza. Nézzük meg ezeket:

A másik megismerése

A megcsalások egyik „népszerű”, ismert oka az, hogy a hűtlen fél úgy érzi, van valami, amit nem kap meg a kapcsolatban, amit társa helyett valaki más képes csak megadni neki. Ez két okból problémás:

  1. a legtöbb esetben egyáltalán nincs így, a gond inkább az, hogy a másik fél ezt nem érzékeli, nem tudja, hogy valami hiányzik. Persze érezheti az eltávolodást, elhidegülést, de az okokig nem jut el, hiszen nem valósul meg a kommunikáció.
  2. a másik probléma, hogy sokszor a hiányérzet nem a kapcsolatból hiányzik igazán, hanem a hűtlen fél gyerekkorából. Ha valaki nem kapott gyerekkorában teljes elfogadást, odafigyelést, akkor ennek hiányát azonnal megérzi felnőttkorban. És szinte öntudatlanul keresi azoknak a társaságát, akiktől ezt megkaphatja

Kezdő kapcsolatoknál gyakran látom, hogy problémás lehet az, hogy nem tisztáztuk megfelelően a határokat, egymás korlátait – gondoljunk csak bele, mennyien vannak, akik egy flörtölést, néhány pillantást is már megcsalásnak gondolnak, míg a másik félnek az egész fel sem tűnik, és nem érti meg, mi a gond a helyzettel. Ez arra utal, hogy a két ember által meghatározott korlátok egészen máshol találhatóak, és ezek tisztázása, egyeztetése nélkül akár megcsalásig fajulhat a helyzet.

A másikkal és magunkkal is tisztába kell jönnünk

A megcsalás oka lehet az is, hogy nem vagyunk teljesen tisztában saját személyiségünkkel – akár 20 évnyi házasság után is látni ezt! És egy külső kapcsolatban felfedezzük például, hogy milyen jól tudunk flörtölni, beszélgetni, bánni a másik nemmel, amire párunkkal nincsen lehetőségünk.

Ilyenkor azonban nem abba szeretünk bele, akivel ezeket a tulajdonságainkat gyakoroljuk, hanem saját személyiségünknek ebbe az új, eddig feltérképezetlen részébe.

És ez megint csak arra utal, hogy nem ismerjük magunkat eléggé, és nem beszéljük meg egymással a dolgokat, hogy hiányzik valami, de azt valamiért meg sem próbáljuk a kapcsolaton belül megteremteni.

Talán nem érezzük magunkon, hogy szükség lenne rá, de a megcsalások mögött mélyebb, komolyabb okok húzódnak meg leginkább: olyanok, amelyek gyerekkori sérülésekből származnak, és amelyek már eleve párválasztásunkat is befolyásolják, azt idézik elő, hogy olyan kapcsolatba kezdünk, amelybe eleve kódolva van a katasztrofális végkimenetel.

14 napos online tréningemben nem csak a megcsalás feldolgozását segítem, hanem irányt mutatok ahhoz, hogy jobban megismerhessük magunkat és párunkat, és egy olyan kapcsolatban élhessünk tovább, amelyben az őszinteség és a bizalom sziklaszilárd alapértékek.

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: