MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Megcsalás utáni megbocsátás: így lehetséges

Megbocsátani mindig nehéz feladat. Merthogy nem megy csak úgy magától. De mielőtt rátérünk a hogyanra, egy fontos gondolat…

A megbocsátás soha nem egyenlő a felejtéssel! És soha nem egyenlő a szőnyegalásöpréssel. A megbocsátás egy valódi feloldása egy komoly megbántásának, amiért mind a megcsaló félnek, mind a megcsalt félnek nagyon sokat kell dolgoznia együtt és külön-külön is.

A megcsalt fájdalma

Amikor megtudjuk azt, hogy a párunk megcsal, a megbocsátás megcsalás után az egyik legkeményebb, legnehezebb, és leginkább lehetetlennek tűnő feladat. A fájdalom és a düh, a szomorúság és a csalódottság keveréke olyan ködbe borítja az elménket, hogy képtelenek leszünk gondolkozni.

A fájdalom természetes, de amint tehetjük, engedjük el. Váltsunk nézőpontot. Nézzük a kapcsolatunkat külső szemlélőként. Vegyük észre a másik hibái mellett a sajátunkat is, ismerjük be, ha mi is tehetünk a helyzet kialakulásáról. A haragunk egy része ugyanis abból is fakad, hogy a felelősségünket el akarjuk fedni vele. Könnyebb a másikra kenni az egész helyzetet.

Amennyiben őszintén elfogadjuk, hogy a megcsalásban mindkét fél hibás, a megbocsátás máris könnyebbé válik. De ne csak beszéljünk a megbocsátásról, dolgozzunk is rajta, bocsássunk meg, engedjük el az érzést – csak így érhető el idővel a bizalom felépítése a kapcsolatunkban.

A megcsaló érzései

Amikor azt halljuk, valakit megcsaltak, a legtöbben csak a megcsalt személy bánatát, szomorúságát képesek átérezni. Csak nagyon kevesen gondolnak arra, hogy mi lehetett a megcsalás hátterében, hogy mi vezette a hűtlen felet arra, hogy félrelépjen.

Sokszor a megcsalás hátterében elhanyagoltság, elhidegülés vagy egyéb kapcsolati probléma áll. Ilyen esetekben nem ritka, hogy a megcsaló fél nem tudatosan, tervezetten lép félre, hanem csupán azért, mert hirtelen olyasvalamit kap meg egy idegentől, amit a kapcsolatban már régóta nem élhetett át. Ilyenkor a megcsaló legalább olyan mélységesen rosszul érzi magát, mint a megcsalt fél.

Azt sem szabad elhanyagolni, hogy egy megcsalásban nem csak a kapcsolatból hiányzó elfogadást, örömöket, tiszteletet és jókedvet pótolja a hátlen fél, hanem a gyermekkorában meg nem kapott elfogadást, elismertést. A gyermekkori hiányok felnőttkorban sokszor „újraaktiválódnak”, és a jelenben próbálják meg sokan pótolni azt, amit a múltban nem kaptak meg érzelmileg.

Őszinte bűnbánat nélkül nehéz túllendülni

A megbocsátás fontos eleme, hogy a megcsaló elmondja érzéseit és a megcsalt fél meghallgassa. Ez nem jelenti, hogy a kapcsolat helyrehozható, de az elválás és a lezárás is könnyebb lesz mindkét félnek akkor, ha megbocsátanak egymásnak.

Enélkül nagyon nehéz a megbocsátás folyamata. Eltitkolások, felületes bocsánatkérések mellett a megbocsátás nagyon nehéz feladat.

Tévhitek a megcsalás utáni megbocsátásról

Melyek a legnagyobb félreértések a megcsalás utáni megbocsátással kapcsolatban? A megcsalt fél megbocsátása kapcsán szeretnék néhány tévhitet megdönteni:

1) Jogossá tesszük a történteket?

Sokan azt gondolják, hogy a megbocsátás azt jelenti, hogy jogossá tesszük, elfogadjuk, igazoljuk azt, hogy a megcsalás megtörtént. Ez egy félreértés. Azzal, hogy megbocsátunk, az nem jelenti azt, hogy akkor „rendben van” a megcsalás. A megbocsátás az lényegében arról szól, hogy „nem akarok bosszút állni, nem akarok hadakozni, nem akarok visszavágni”, de az ami történt az megtörtént az nem lesz jogos.

2) Elfelejtjük azt, ami történt?

Sokan azt hiszik, hogy a megbocsátással elfelejtjük a történteket. Nem, ez egyáltalán nem igaz. A megbocsátással ugyanúgy megmaradnak az emlékeink és az „elfelejtés” sem azt jelenti, hogy nem kellene jóvátenni a dolgokat. A megbocsátás azt jelenti, hogy megcsalt félként „a magam részéről nem táplálom tovább azokat az érzéseket, amelyekkel szívem szerint visszavágnék az engem ért sérelmekért”.

3) A párunkkal maradtunk?

Lehet, hogy furcsa gondolatnak tűnik, de a megbocsátás megcsalás után nem jelenti azt, hogy garantáltan a párunkkal maradunk és eltűrjük, amit velünk tett.Vannak olyan házaspárok, ahol az egyik fél megbocsát a másiknak, de emellett viszont nem akar együtt élni a párjával. A megbocsátás tehát nem jelenti azt, hogy garantáltan együtt maradunk. A megbocsátás arról szól, hogy a bennünk levő bosszút, kellemetlen érzéseket, a visszavágni akarást nem tápláljuk tovább magunkban. De ez mindig egy hosszabb folyamat. Idő kell hozzá.

Az, hogy a megbocsátás ne csak döntési szinten, hanem érzelmi szinten is megvalósuljon, az sokszor hetekbe, hónapokba, akár évekbe is telhet. A jó hír az, hogy minél közelebb vagyunk a tökéletes megbocsátáshoz, annál inkább a pozitív érzelmek veszik át a szerepet a szívünkben, és ez a lényeg!

Hiszen amikor haragszunk valakire, vagy bosszú van bennünk,ez valójában ez mindig a sértett, megcsalt félnek a nehézsége, ezért a saját érdeke is a megbocsátás!

Ehhez kívánok sok erőt!

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: