MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Megbocsátható a megcsalás?

A kérdés összetett, nehéz, bonyolult, a válasz pedig bár elképesztően egyszerűnek tűnik, annál bonyolultabb. A megbocsátás önmagában nem egyszerű dolog, bármilyen könnyűnek is hangzik, ha pedig az az ember bánt meg bennünket, akit mélyen szeretünk, ez még nehezebb.

A megbocsátás

Amikor megtudjuk, hogy a párunk megcsal, akkor összedől az egész világ. Olyan fájdalmat érezhetünk, amit korábban soha – düh, megbántottság, csalódás és harag keveredik bennünk, miközben elképzelni sem tudjuk, hogyan élhetünk így tovább.

Ha azonban képesek vagyunk a kezdeti fájdalom túllépni, ideje felülvizsgálni a kapcsolatunkat. A kezdeti fájdalom jogos, azonban ha nem látjuk át kapcsolatunkat, ha nem vagyunk képesek mindkét fél szerepét felismerni a történtekben, akkor nem bocsáthatunk meg igazán.

Ki a hibás?

  1. A megbocsátás akadálya az esetek egy részében az, hogy a megcsalt fél nem képes felismerni, ha ő maga is hibás abban, hogy eltávolodtak egymástól. A kezdeti csalódottság időszakában ugyan érezhetjük úgy, hogy mindenről csak és kizárólag a másik tehet, azonban ha helyre akarjuk hozni a kapcsolatunkat, akkor ezt a nézőpontot előbb vagy utóbb felül kell vizsgálnunk.
  2. A másik ok, amiért nehéz megbocsátani, hogy a hűtlen félből nem jön őszinte bocsánatkérés. A megcsalással a másikban fájdalmat okozunk, amellyel szembenézni sokan nehezen tudnak. És ezért megpróbálják a történteket elnyomni magukban.

Mielőtt véglegesen úgy döntenénk, hogy amit a másik fél tett, az megbocsáthatatlan, próbáljuk külső szemmel nézni a kapcsolatot. Hallgassuk meg a másik felet, még akkor is, ha olykor csak magyarázkodásnak tűnik az egész. Nézzük a másik szemével a történteket, és ha úgy alakul, lássuk meg a saját hibáinkat is.

A megcsalás nem szép dolog és nem is megoldás a problémákra, azonban bizonyos helyzetekben a megcsaló fél legalább annyira rosszul érzi magát, amennyire a megcsalt.

A megbocsátás feltétele lehet az őszinte megbánás – ha a társunk őszintén megbánta mindazt, amit tett, és látunk még esélyt arra, hogy helyrehozzuk a kapcsolatot, érdemes lehet őszintén dolgoznunk a megbocsátáson.

Nehezen megy? Nem baj!

Sokan arról panaszkodnak, hogy nehéz a megbocsájtás. Nos, ez hűtlenség esetén nem véletlen. Hogy miért?

Sok erőt kívánok mindenkinek ahhoz, hogy lelki békében, szeretetben tudja folytatni az életét a párjával!

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: