MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Megcsalás után újra együtt. Hogyan ne rontsuk el megint?

Ha egy kapcsolatban valaki félrelépett, majd ez kiderült, akkor egyik fél sincs könnyű helyzetben. Azonban ha valóban szeretik egymást a felek, akkor ezt a roppant nehéz és keserves időszakot is túl tudják élni, és újra tudják építeni a kapcsolatukat. Hogy hogyan?

Hűtlenség utáni újrakezdés

Talán az egyik legnehezebb dolog a megcsalt fél számára, hogy újra bízni tudjon a másikban. A hűtlen félnek pedig nem feltétlen lesz könnyű visszaszereznie a társa bizalmát. Fontos tehát, hogy a megcsalást követően legyünk nyitottak a társunk felé, bármit beszéljünk meg vele, és ne húzódjunk vissza a kapcsolatunkon belül.

Az önbecsülés visszaállítása

Akit megcsaltak, annak komoly önbecsülési problémái támadhatnak a hűtlenség után. Úgy érezheti, hogy nem elég jó és vonzó a párja számára, és ezért lépett félre a párja. Fontos tehát, hogy biztosítsa a megcsaló fél, hogy nem ebben rejlik a probléma, nem ez volt a megcsalás oka.

A megcsalás lezárása

Ha megvan a szándék az újrakezdésre, akkor a megcsaláson teljes egészében túl kell jutnia mind a kettő félnek. Fel kell dolgozni és el kell fogadni, hogy megtörtént, le kell vonni belőle a konzekvenciákat.

Erre dolgoztam ki 14 napos online megcsaláskezelési tréningemet. Tapasztalataim szerint a legnagyobb kérdés ugyanis az újrakezdésnél az, hogy van-e értelme belevágni a dologba? Lesz-e még valaha jó a kapcsolatunk? Meg tudunk-e szabadulni az emlékek nyomasztó hatásától?

A lelkiismeret furdalás és a bűntudat

Roppant nehéz a megcsalás megtörténte után, s nem csak a megcsalt fél számára. A kapcsolatban hűtlen fél bizony jó ideig küzdhet maró bűntudattal és lelkiismeret furdalással, ezen pedig csak a párja segítségével juthat túl. Hiszen a megcsalásnak is meg volt az oka, s ha ezt sikerül tisztázni a feleknek, akkor már nincs tovább helye a bűntudatnak, mivel így nem lehet tiszta lappal újrakezdeni egy kapcsolatot.

Tehát egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy kapcsolatunkban a megcsalást követően újra rendbe jöjjenek a dolgok, és újrakezdjük a kapcsolatot.

Azonban az biztos, hogy mindkét fél lépésről lépésre tud csak a társához közelebb kerülni.

A legtöbb pár itt akad el

A megcsalás utáni eseményeket megvizsgálva találunk egy olyan helyzetet, amely sajnos sok pár életét nehezíti meg. Íme:

5 kérdés, amit érdemes feltenni magunknak megcsalás után

1) Van-e közös múltunk, amihez van hozzányúlni?

Van-e egy olyan alap (például jó és szeretettel teli élmények), amire lehet építkezni? Hiába próbálunk megcsalás után újra egymásra találni, ha valójában hiányzik az, hogy mélyen szeressük egymást, és ez mindig is hiányzott.

2) A szeretői viszony lezárult?

Megcsalt félként érdemes azt is végig gondolni, hogy a társunk, aki hűtlen volt hozzánk, fenntartja-e a külső viszonyt, illetve ismétlődik-e a hűtlensége? Megcsalás után a közös életre akkor van igazán esély, ha a másik hozott egy döntést, hogy velünk akar élni, és nem akarja folytatni a kétlaki életet.

3) Van nyitottság a megbocsátásra?

Hűtlen félként fel kell tennünk magunknak a kérdést: a párunknál látunk-e a megbocsátásra nyitottságot? A megcsalás feldolgozása mindig hosszú idő. Hetekig, hónapokig, akár évekig is eltarthat. Viszont vannak olyan jelenségek, amikor valaki nagyon-nagyon mélyen megviselt lesz a megcsalástól:

  • gyerekkori emlékei jönnek fel,
  • nem tud megbocsátani,
  • ragaszkodik ahhoz, hogy őt megcsalták,
  • folyamatosan fekete báránynak tartja a másikat.

Ha ezek egyike fennáll, akkor érdemes ezzel mélyebben is foglalkozni, mert megcsalás után nehéz kijönni a gödörből, ha valaki nagyon ragaszkodik az ő áldozati szerepéhez.

Szeretném jelezni, hogyha hűtlen félként részünkről hiányzik az őszinte bocsánatkérés, nem tesszük jóvá ami történt, nem kommunikálunk, akkor ezzel persze nagyon nehézzé tesszük a megcsalt félnek, a társunknak, hogy meg tudjon bocsátani.

4) Van elég őszinteség?

A negyedik kérdés, amit fel kell tenni magunknak, hogy van-e őszinteség és bizalom a kapcsolatban? Megcsalás után a legnehezebb dolog a bizalmat újjáépíteni. És ehhez bizony az kell, hogy egy őszinte légkör járja át a kapcsolatot hosszú távon.

  • A hűtlen fél mennyire tud nyitott lenni? Mennyire tudja feltárni az érzésit? És a történteket?
  • A megcsalt fél pedig mennyire tudja őszintén felvállalni, hogy mit okozott a megcsalás neki? Mennyire tud egy olyan légkört biztosítani a párjának beszélgetésekben, amelyben a hűtlen fél elfogadást érez?

5) Vannak közös céljaink?

Az ötödik kérdés, amit érdemes feltenni, hogy van-e közös jövőnk, vannak-e közös céljaink még. Hogyha vannak, koncentráljunk rájuk, mert ezekre lehet építkezni. A közös célok, a közös feladatok azok összehoznak minket, csapatot kovácsolnak belőlünk. Nagyon fontos, hogy legyenek ilyenek. Ha ugyanis a jövőben nem látjuk egymás mellett a helyünket, akkor mire is tudnánk építkezni?

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: