MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Megcsalt a férjem, mit tegyek?

Ha kiderült, hogy férjünk megcsal, a kezdeti időben váltakozó érzések járnak át bennünket: olykor erős lehet a csábítás, hogy az egész kapcsolatot a lehető legrövidebb úton lezárjuk, máskor arra vágyunk, hogy kiéljük minden dühünket és hibáztatással, támadással reagáljunk. Fel kell azonban tennünk a kérdést: mit is akarunk VALÓJÁBAN?

A hűtlenséggel nagyon nehéz szembenézni. Egy házasság esetén ez hatványozottan így van, hiszen a hűtlen fél a kapcsolat szilárd alapjait rombolja, az egymásnak adott esküt szegi meg. Jogos tehát a harag, a felháborodás, amelyet érzünk, mégsem célszerű, ha hagyjuk, hogy magával ragadjon.

A lezárás ugyanis nem egyszerű: közösen épített élet, család, anyagiak…A lelkünk mélyén sokszor éerezzük, hogy nem az a legjobb megoldás, ha hátat fordítunk és életünkből mindent kitörlünk, ami a házasságunkra emlékeztetne.

Nehéz kérdésekre kell választ találnunk

Az okok nem kizárólag az egyik vagy másik félnél keresendőek, hanem magában a kapcsolatban is.

  1. Egy megcsalásnak rengeteg oka lehet – általában az, hogy nem egymás nyelvén beszélnek a társak, nem értik meg egymást tökéletesen. Ez oda vezethet, hogy egyikük úgy érzi, nem kap meg mindent a kapcsolatban, amire szüksége van, és végül – mivel eleve kommunikációs problémák vannak – ahelyett, hogy ezt elmondaná, megpróbálnák közösen megoldani a felek, másnál keresi a boldogságot.
  2. Még ha nem is látjuk magunkat hibásnak, ha a másikat végtelenül önzőnek gondoljuk, akkor is látnunk kell, hogy őt választottuk. A házasságkötéskor tisztában kellett legyünk személyiségével, igényeivel. De! Van egy rejtett személyiségjegy, amelyet nagyon nehéz észrevenni. Ez pedig az, hogy a társunk boldogsága miből fakad. Mert bizony vannak, akiknek nagyon nagy szüksége van külső elismerésekre, pozitív visszajelzésekre, másoktól érkező elfogadásra ahhoz, hogy teljes embernek érezzék magukat. És a hűtlenség pont az ilyen emberek életében köszönt be és próbál megoldást adni. Megoldást adni arra a hiányra, amely valójában nem a kapcsolatból ered kizárólagosan, hanem a hűtlen fél gyerekkorából. Mert bizony, aki nem kap elég elfogadást, odafigyelést, megbecsülést gyerekkorában, az később egész életében ezeket akarja pótolni – a munkahelyi eredményekben, az emberi kapcsolatokban, és a külső viszonyában is!

Éppen ezért nem a hibáztatás a helyes út, hanem annak megértése, hogyan is jutottunk idáig:

  • Mit történt a megcsalás előtt, és azelőtt, hogy kiderült volna?
  • Milyen okok vezettek ide?
  • Milyen családból jövünk?
  • Milyen mintáink voltak?
  • Mennyire szerettek bennünket?
  • Mi hiányzott korábban és hogyan lehet a bizalmat helyreállítani?

Olyan kérdések ezek, amelyekre választ keresni fájdalmas és rendkívül nehéz folyamat lehet – sok esetben a párok nem is képesek maguk megoldani ezt, szükségük vagy egy szakértő közvetítésére, aki segíthet megoldani a problémát.

A befektetett energia azonban bőven megtérülhet, hiszen bármilyen szörnyű is maga a megcsalás, hosszú távon igenis van esély a bizalom és a jó kapcsolat helyreállítására.

Mit tehet az, akit megcsal a férje?

A legfontosabb, hogy értsük meg, hogy miről is szól a megcsalás.

A megcsalás soha nem a szexről szól, és nagyon furcsa, de talán nem is a párkapcsolatról szól. A megcsalás valójában a hűtlen embernek a személyiségéről szól.

Egy hűtlen férjnek hiányzik az, hogy visszajelzéseket kapjon, hogy hálás legyen neki a felesége, sokat dicsérje a felesége, hogy megbecsüljék őt, hogy azt érezze, hogy fontos ember, hogy jó ember, szerethető ember.

Ha valakinek ez hiányzik, akkor nagyon könnyen tud vonzódni olyan valakihez, aki mellett ezeket meg tudja élni magáról.

Sok feleség magát kezdi el okolni, hogy „ó, tényleg túl kritikus voltam, nem dicsértem eleget, nem tudott kibontakozni mellettem a férjem, állandóan csak papucsnak érezte magát”.

Azonban fontos látni, hogy amikor valaki ilyen hiányokkal küzd a párkapcsolatában, a sok hiányérzetet valójában gyerekkorából hozza. Egészen pontosan azért alakul ki sokszor a hűtlenség, mert a hűtlen fél gyerekkorában nem kap elég figyelmet, elfogadást, dicséretet, szabadságot. És ez a hiányérzete felnőtt korában megmarad és folyamatosan újra aktiválódik a házasságában.

Ezért nagyon könnyen tud valaki vonzódni, egy olyan valakihez, akitől ezeket a gyerekkor óta hiányzó igényeit meg tudja adni, a házasságban megkapottakon felül. Ezért van az, hogy egy házasságban a lehető legszeretőbb, odaadóbb feleséget is megcsalják! Azok a hiányok, amit gyerekkorból hoz valaki, nem kezelhetőek igazából pusztán a párkapcsolatban és a jelenben, nagyon sokszor a gyökerekig kell lenyúlni!

Meg kell találni, hogy a gyerekkornak milyen eseményei, milyen részei okozzák ezt a hiányt a hűtlen félben. Mert, hogyha valakiben égő vágy van arra, hogy ezeket a hiányait pótolja, azt nem tudjuk kielégíteni csak a jelenben, a házasságban, mert az valójában a gyerekkorból ered, és ott kell dolgozni ezen.

Azoknak, akiknek fontos, hogy a férjükkel mielőbb helyreálljon a kapcsolata, jó szívvel ajánlom 14 napos online megcsalás-kezelési tréningemet, amely végigvezeti a résztvevő házaspárokat a megcsalásból kivezető úton…

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: