MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Mi a megcsalás?

A megcsalás sajnos igen gyakori probléma a párkapcsolatokban, szinte úgy tűnhet, hogy a hűtlenség mindennapos jelenséggé vált a magánéletünkben. (Bizonyára ez egyfajta szakmai ártalom is a részemről.)

A praxisomban sok konfliktus adódik a párok között abból, hogy nem teljesen értenek egyet abban a kérdésben, hogy mi a megcsalás.És ez sokszor ott jön ki, amikor a másik részéről ártatlannak szánt helyzeteken húzza fel magát a „féltékenyebb” fél. Ez néhány éves kapcsolatokban jellemző igazán, ahol a pár nem tisztázta előre, hogy mi az, ami belefér, és mi az, ami nem.

Persze előfordul, hogy a szabályok lefektetése ellenére az egyik fél átlépi azt a bizonyos határt. No ezt hívjuk megcsalásnak, hiszen ebben az esetben tisztában volt azzal a hűtlen fél, hogy rosszat tesz, mégis megtette.

Egyéni, hogy ki mit fogad el

Az, hogy ezek a hűségességi szabályok pontosan micsodák, és hol kezdődik a megcsalás, nagyon eltérő lehet.

  • Van, akit egyáltalán nem zavar, ha testi kapcsolatba kerül valaki mással a párja, csak azt várja el, hogy ne legyenek benne érzelmek.
  • Olyan is van azonban, aki az érzelmi megcsalást jobban el tudja fogadni. Ebben az esetben sokszor nem történik konkrét, fizikai megcsalás, csak vágyódásról van szó. Sokan vélik úgy, hogy amíg nem történt meg a konkrét testi kapcsolat, addig még helyrehozható a dolog, csak dolgozni kell egy kicsit a kapcsolaton, és újra lehet éleszteni a szerelmet, hiszen még nem tett a másik semmi megbocsáthatatlant. Másoknak viszont pont ez a megbocsáthatatlan – minden egyéni megítélés kérdése.

Mindenképpen fájdalmas

Bármit tartsunk is megcsalásnak, az mindenképpen megfigyelhető, hogy ami megtörtént, az fájdalmas a megcsalt fél számára, hiszen:

  • szembe kell néznie azzal, hogy a kapcsolata már nem működött jól,
  • a másik kifelé nyitása megalázó,
  • sokszor úgy érzi a megcsalt fél, hogy minden önbizalmát elvesztette,
  • azt gondolhatja, hogy egyszerűen nem elég jó a másiknak.

Az igazság azonban az, hogy a hűtlenségnek sokkal mélyebb okai vannak. Elég csak arra gondolnunk, hogy a hűtlen fél sok esetben a saját gyerekkorából hiányzó elfogadást és figyelmet próbálja keresni a kapcsolataiban – így a külső viszonyában is.

A hűtlenség 4 típusa

Nézzük most át, hogy milyen típusú megcsalások léteznek! Ez a felosztás a saját megfigyeléseimen alapul, de azt gondolom, érdemes erről tudni.

  1. A megcsalások egyik típusa az, amikor valaki komolyabb ismertség nélkül olyan szolgáltatást vesz igénybe, ahol szexualitásban lehet része. Azaz a hűtlen fél örömlányokhoz fordul. Itt általában nagy érzelmi elköteleződés nincs, viszont valami olyan hiányt pótol az, aki félrelép, amit részben a kapcsolatából hiányzik, részben viszont a hűtlen fél gyerekkorból.
  2. Nagyon gyakoriak azok a jellegű megcsalások, amikor egy munkahelyi közegben egy „véletlen”, becsúszott viszony alakul ki, amely sokszor csak egy éjszakára szól. Itt sincs  komoly elköteleződésről szó. Viszont ilyenkor is érdemes elővenni a kapcsolatunkat, és megnézni, hogy hol vannak azok a lyukak a pajzson, amelyek miatt egy ilyen meg tudott történni. Ez akár a kapcsolatban is keresendő, de nagyon sokszor a hűtlen fél személyiségében keresendő: fontos neki az, hogy középpontban legyen, hogy elfogadják, hogy szeressék, hogy jó visszajelzéseket kapjon. És lehet, hogy egy kolléga ezt meg tudja neki adni.
  3. Léteznek azok a hűtlenségi helyzetek, amelyek eltartanak egy hónapig, két hónapig, fél évig, egy évig, másfél évig… Ez a „legklasszikusabb” megcsalás, amelyben érzelmi és szexuális szál egyszerre megtalálható. Ilyen helyzetekben már nagyon komolyan érdemes keresni és megoldani a kapcsolat nehézségeit, no meg azt is, hogy a hűtlen fél mit hoz gyerekkorából.
  4. Vannak olyan szeretői viszonyok, amelyek nagyon sokáig tartanak. Évekig, akár öt évig, tíz évig, tizenöt évig egyfajta párhuzamos családi életet él ilyenkor a hűtlen fél. Ezek mögött a megcsalásos helyzetek mögött általában érdemes a legmélyebb okokat megtalálni! Aki ilyen viszonyban van, az nem azért teszi ezt, mert annyira élvezi azt, hogy egyszerre két lovon ülhet és dupla annyi élvezetet élhet meg, Sokkal inkább azt látjuk, hogy mélyről hoz egy olyan gyerekkori mintát, amely miatt egy ilyen viszonyban érzi magát kényelmesen. Volt például  olyan házaspár nálam, ahol a férj nagyon sokáig, több évtizedig tartott fenn egyvalakivel egy külső viszonyt. És ennek az volt az oka, hogy ő gyerekkorában két személyhez kötődött: az édesanyjához és a nagymamájához. És ez olyan mélyen beivódott a személyiségébe, hogy ő valójában egyszerre mindig két nőhöz tudott csak kötődni. A külső viszony ezt jelentette igazából neki.

Hogy mi számít megcsalásnak? Mi a megcsalás? Igazából mindenkinek más és más, viszont nem mindegy, hogy milyen jellegű megcsalásról beszélünk, mert a megoldásban is ilyenkor más és más lépések segítenek. Hogy a kapcsolat megmenthető-e, mindig magunknak kell eldönteni – 14 napos online megcsalás-kezelési tréningemre azokat várom szeretettel, akik kiutat keresnek a helyzetükre.

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: