MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Mi a teendő megcsalás után?

A problémákkal küzdő vagy rossz párválasztásból adódóan szenvedő párkapcsolatokban számtalan ok miatt eljuthatunk oda, hogy az egyik fél megcsalja a másikat. Bármilyen okból is történt maga a félrelépés, az általa okozott eredmény miatt még akkor sem számíthat korrekt lépésnek, ha a hűtlen fél feljogosítva érzi magát arra…

A praxisomban gyakran találkozom azzal, hogy a megcsalásban „vétkes” fél:

  1. A boldogsága vagy önismereti fejlődése szempontjából helyesnek érzi mindazt, amit tett.
  2. Egy hosszúra elnyúlt hűtlenségi folyamat miatt még a felelősségvállalása is csökkenni kezd.
  3. Ennek végén az is előfordulhat, hogy a hűtlen fél már lelkiismeret-furdalást sem érez a megcsalt társsal szemben.

És amikor megtörtént a baj, a megcsalt fél is hajlamos rossz reakciókat  adni a felmerülő problémára:

Ilyen rossz reakció a megcsalt fél részéről az, hogy javulni próbál, hogy elnézi a társa hűtlenségét, hogy támadja társát vagy annak szeretőjét, és hogy áldozatot játszik. Helytelennek tekinthető még a könyörgés, a viszontcsalás és a válás is, hiszen ezekkel szemben ott van kommunikáció ereje, ami közös akarattal javíthat a szituáción.

Ami segíthet:

A feleknek segítséget kell kérniük (leginkább egymástól!), és törekedniük kell arra, hogy megoldják a kialakult helyzetet.

A hűtlen fél tennivalói:

  • Először is fel kell vállalnia maga és a társa előtt azt, amit tett, és a megcsalásról szabadon kell beszélnie annak érdekében, hogy őszinte kommunikáció alakuljon ki közte és párja között.
  • Döntenie kell, majd le kell zárnia a külső kapcsolatot, amennyiben párja mellett határozza el magát.
  • Természetesen elengedhetetlen a bocsánatkérés, amellyel a hűtlen fél beismeri tettét és kifejezi sajnálatát. És ne feledjük: a bocsánatkérés soha nem egy szó, hanem tettek sorozata, amely bizonyítja a hűséget és bizalmat épít a másik felé. Mivel mindennek megvan a következménye, ezért a hűtlen félnek ezért aktívan kárpótolnia kell a másikat az elkövetett sérelmekért cserébe.

A megcsalt félnek segítenie kell társát a döntésben, ugyanakkor el is kell várnia a bocsánatkérést. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne felelőssége a történtek miatt. Mint arról már sokat írtam, a megcsalás egyik legalapvetőbb oka, hogy a hűtlen fél pozitív visszajelzéseket keres a külső viszonyban, amelyeket az alapkapcsolatában és gyerekkorában nem kapott meg.

De ami talán a legfontosabb:

A félrelépés őszinte feltárása nélkül pedig a kapcsolatot nem lehet rendezni!

Hiszen csak így deríthető fel az előidéző ok, és csak így szüntethetőek meg a megcsaláshoz vezető mechanizmusok. Mert egyet ne feledjünk: ha ugyanazok maradunk, akik voltunk, az életünk eseményeiben is ugyanazokra az eredményekre számíthatunk.

Jó szívvel javaslom 14 napos online megcsalás-kezelési tréningemet, amellyel otthon, közösen fel tudja egy pár dolgozni a történteket, és új alapokra helyezhető a kapcsolat! :)

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: