MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Mit tegyek, ha megcsal a párom? Segítség!

A hűség alatt a valakihez való állhatatos ragaszkodást értjük, ami kitartó és folyamatos, vagyis semmilyen akadály nem gyengítheti el annyira a feleket az idők során, hogy a másik tudta és egyetértése nélkül bontsa fel az egymással kötött hűségességi szerződést. A hűség lényege, hogy mindvégig a párunk mellett maradunk; emellett kötelezzük el magunkat, és ez az egyik legfontosabb jellemzője a párkapcsolatoknak.

Úgy is mondhatjuk, hogy a hűség egyfajta kizárólagosság; egy ígéret, amelyet mindkét fél megbecsül a jövőben, és nem számít, mennyi idő telt már el a kapcsolatban. Az már ugyanakkor egyénenként változik, hogy mit értünk hűtlenség alatt, hiszen egyes embereknek már a flört vagy egy csók is megcsalásnak számít, miközben másoknak még egy könnyed szexuális viszony is belefér a dologba.

Bárhogy is nézzük, a félrelépés nem egyenes dolog a megcsalt féllel szemben, hiszen a hűtlen fél úgy kezd valakivel egy másik (sokszor titkos) kapcsolatot, hogy a párjával nem zárjuk le az előzőt.

A legnagyobb problémát nem is a viszony ténye jelenti, sokkal inkább az, hogy ezzel a külső viszonnyal kapcsolatban nincs közös döntése a félrelépést elszenvedő félnek. (A praxisomban többször is találkoztam azzal a helyzettel, hogy valakit látszólag megcsalt a párja, de valójában az „elszenvedő” fél tudott a dologról és rendben valónak találta, hogy a párja másnál keresi a boldogságot.)

Mit tegyünk, ha az egyetértésünk és tudunk nélkül kezdett bele a párunk egy új kapcsolatba?

Több esetben tapasztaltam már, hogy amikor fény derül a félrelépés,re akkor a megcsalt társ rossz reakciók egész sorozatát adja a fennálló problémára:

  • gyakran inkább javulni próbál, mintsem egy őszinte beszélgetés során kérné a másiktól a bocsánatkérést
  • előfordul az is, hogy valaki elnézi társa hűtlenségét
  • vagy épp támadja a másikat
  • áldozatot játszik
  • netán viszontcsalja a társát.

A helyes magatartás azonban ilyenkor az, hogy a átbeszéljük a megcsalást, és közösen próbálnak megoldást keresni a kialakult nehézségekre.

 

A legfontosabb tehát a kommunikáció! (Ha nem beszélünk alaposan a történtekről, nemcsak az emlékek feldolgozatlansága ott fog munkálkodni bennünk!)

Ha tehát megtörtént a baj, a párunkkal közösen mindent meg kell értenünk a félrelépést illetően, és el kell határoznunk magunkat a kapcsolat újjáépítése mellett. De ezt úgy lehet csak megkezdeni, ha a felek tisztában vagyunk a valós (és nem a látszólagos) kiváltó okokkal

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: