MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Mit tegyek, ha megcsaltak?

Nehéz pontosan meghatározni, hogy mi is a félrelépés, hiszen mindenkinél máshol húzódnak a határok: van, akinek egy mosoly, egy szimpla flört vagy már egy csók is megcsalásnak számít, miközben más gond nélkül elfogadja az érzelmek nélküli szexuális kicsapongást.

Bárhogy is nézzük azonban a dolgokat, a hűtlenség rossz dolog, és ha a félrelépés kiderül, az borzasztó nyomokat szokott hagyni a másikban. Azok, akikkel már megtörtént, pontosan tudják, hogy ilyenkor tehetetlennek gondoljuk magunkat, elveszítjük az önbecsülésünket és a bizalmunkat, ráadásul minden addigi dolgot a kapcsolatunkban egy nagy hazugságnak kezdünk tartani. Felmerül a kérdés bennünk: mit tegyünk, ha megcsaltak bennünket?

1) Készüljünk fel a másik furcsa reakcióira!

A félrelépés után a hűtlen fél a megszokotthoz képest máshogy viselkedik. Megpróbálja eltitkolni a történteket társa elől, és önkéntelenül is megváltoztatja a másikhoz fűződő viszonyát. A félrelépés kiderülése után keresi a megcsalás jogosságát, és próbálja megmagyarázni magának és másnak, hogy ami történt, az miért volt szerinte helyes válasz egy fennálló problémára.

2) Döntsünk!

Mielőtt bármit is lépnénk, el kell döntenünk, hogy mit is szeretnének kezdeni a közös életükkel. Mindkettőneknek.

Ha egy pár mindkét tagja elhatározza magát ismét a másik mellett, akkor át kell beszélni mindent a témával kapcsolatban ahhoz, hogy újjá lehessen építeni a kapcsolatot. Ez a kommunikáció akkor is fontos, ha a hűtlen fél döntéshelyzetben van, és még nem tudja, hol a helye, hiszen egy őszinte beszélgetés meggyőzheti arról, hogy jó helyen volt azelőtt is, hogy a félrelépés megtörtént.

3) Beszéljük ki magunkból a fájdalmunkat!

Az embernek ilyenkor szüksége van segítségre; valakire, aki meghallgatja, és olyan tanácsokkal látja el, amit hasznosítani tud egy ilyen nehéz helyzetben. Vigyázzunk azonban arra, hogy a barátaink mindig nekünk adnak csak igazat, és nem fognak reális, szakszerű válaszokat adni. (Persze sokan nem is ilyen célból keresnek megerősítést, hanem csak a saját igazuk és felelősségük kizárásának megerősítése céljából.) Nincs ez másképp azzal sem, aki a félrelépést elkövette.

4) Újjáépítés: csak közösen!

Az újjáépítésnél fontos, hogy mindkét fél megértse, mi is vezetett a megcsaláshoz, és hogy miben kell javulniuk a sikeres folytatás érdekében.

Az újrakezdés mindig csak partneri hozzáállásal, közös munka eredményeként fog működni! Egyedül nem lehet újjáépíteni egy kapcsolatot!

Sok erőt Önnek!

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: