MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Párterápiás megcsalás-feldolgozás pszichológus segítségével

Egy megcsalás után mindkét fél számára nagy segítség lehet, ha szakemberhez fordul, hiszen a megcsalás aktusa  nagyon intenzív lelki folyamatokat indíthat be, melyek kuszasága akár komolyabb és hosszan tartó konfliktusokhoz, vagy akár még súlyosabb lelki tünetekhez is vezethet. Nézzük, miért lehet szerencsés egyénileg és miért párban egy terápia a szóban forgó megcsalást követően.

A megcsalt fél a pszichológusnál

A megcsalt félre az a feladat vár, hogy felállítsa magában élete történetét olyan perspektívából nézve, melynek alapvető szervezőereje az addigi párkapcsolatok milyensége. Érdemes megvizsgálni a megcsalással kapcsolatban saját felelősségének és hibáinak vélt, vagy valós igazságát, azok arányát és létjogosultságát. Ugyanakkor fel kell ismernie azt is a megcsalt félnek, hogy felelőssége meddig terjed a megcsalás előzményeit illetően.

2) A félrelépett fél a pszichológusnál

Ő az, aki minden bizonnyal többet tud az egész helyzetről és a történtekről, mint a párja. Ennek megfelelően több titkot és még több, feldolgozatlan terhet hordoz magában, melyekről egész egyszerűen muszáj beszélnie valakinek, ha nem akarja veszélyeztetni magát a hosszú távú hatásoktól, melyek végezetül akár még különféle pszichoszomatikus betegségek jelentkezésében is megnyilvánulhatnak.

A belül hordozott titkokat kibeszéletlenül és megoldatlanul hagyni nem szerencsés döntés.

3) Együtt, párban

A megcsalás sosem egy emberről szól. Fel kell ismerniük együttes felelősségüket, s el kell fogadniuk, hogy a történteken dolgozni kell, s ez a munka hosszú folyamat és csakis párban végezhetik. A párterápia segít a tisztázásban, akár az együtt maradásnál, akár végleges válás mellett döntenek is végül. Tudni kell azonban, hogy a menthető esetek párterápiás kezelése a legtöbb esetben sikerrel zárul.

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: