MegcsalásAmbulancia.hu
Gyors segítség megcsalás esetén
Dr. Mészáros Ádám
Párkapcsolati mediátor
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Segítség, megcsaltam a feleségem. Mit tegyek?

A megcsalás nagyon sok esetben nem egyik pillanatról a másikra, egészen váratlanul történik. Épp ellenkezőleg. Szinte mindig számolni lehet valamilyen előzménnyel, ezeket azonban nem érdemes váddá alakítani, hiszen a kapcsolat mindkettejük életét jelenti, s annak megszűnése (ha ezzel jár a megcsalás) meghatározó és döntő hatású lehet.

A férfiak félrelépéséről egyébként sokkal többet beszélünk társadalmi szinten, mint a nőkéről, illetve valami miatt a közvélemény kevésbé is tekinti rossznak, vagy elítélendőnek, ha egy férfi megcsalja a feleségét, mint fordítva. Persze az efféle általános meggyőződések és megengedések egyáltalán nem kell, hogy hatással legyenek gondolkodásunkra és cselekedeteinkre.

Bűntudat és szorongás

A legtöbb, a témakörben érintett és megkérdezett férfi azt állítja, hogy a legrosszabb érzés a bűntudat. Szerteágazó, intenzív érzésről van szó, mely egyfelől jelent egy erős szorongást a bevallani-nem bevallani tengelyen, másfelől pedig egy hosszadalmas értelmezésből következő lelki gyötrődést, ami egészen a párkapcsolat alapjaira vezeti vissza az események láncolatát. Ez utóbbi olyan szorongással járhat, amely akár eredendő férfiasságunkra nézve, vagy párkapcsolatra való alkalmasságunkban is komoly kérdéseket intézhet hozzánk.

Elégtétel, kaland, hódítás

A férfiak bizonyos életszakaszaikban, így főleg huszonévesen, illetve ugyanennyi idővel később, előszeretettel gondolnak párjukon kívül más nőkre is, mint potenciális elbűvölendőkre, s ennek a késztetésnek nem mindenki tud ellenállni (gyerekkori kötődés és egyéb tapasztalatoktól függően!), arról nem is beszélve, hogy a jelenség alapvetően természetes, s bizonyos mértékben mindenkiben benne van a szikra. Éppen ezért nagyon gyakori az ilyen okokból történő szakítás, illetve inkább a negyvenes-ötvenes férfiak esetében sokszor a válás.

A megcsalás tényével mindenképpen kezdeni kell valamit, ha már ott tartunk, hogy megtörtént. A legnagyobb kérdés: őszintén elmondjuk a történteket a feleségünknek, vagy sem?

A legfontosabb tanácsom férjeknek

Nagyon nehéz bármilyen helyzetből kijönni, ha magát a helyzetet utáljuk, és még nehezebb jönni egy párkapcsolati krízisből, hogyha magunkat utáljuk. Aki megcsalta a párját, neki azt javaslom először, hogy értsük meg magunkat minél jobban ebben a helyzetben! Értsük meg azt, hogy:

  • milyen hiányaink voltak a kapcsolatunkban,
  • milyen hiányokat hozunk gyerekkorunkból, amelyeket pótolni akarunk a külső viszonyban,
  • mitől fulladtunk meg kapcsolatunkban és mitől kaptunk levegőt az új kapcsolatban,
  • értsük meg minél jobban magunkat.

Fogadjuk el ezt az egész helyzetet, a párkapcsolatunkat, mert amíg nem tudja valaki elfogadni ezeket a dolgokat, addig nem is tud felelősséget vállalni a történtekért vagy helyesen megoldani a problémákat.

Nagyon sokan fordulnak hozzám, akik a megcsalás után frissen írnak vagy keresnek meg személyesen, és tudom, hogy egy nagyon nehéz dolog, hogy az ember belekerül egy olyan külső viszonyba, amiben egyszerre jól is érzi magát (van valami jó volt benne), és egyszerre ellenérzés van az emberben a történtek miatt.

Sokan ezt úgy fogalmazzák meg, hogy „valójában soha nem is akartam hűtlen lenni, de egyszerűen belesodródtam, így alakult, és nagyon nem könnyű most a helyzetem”.

A lényeg tehát, hogy ez a belső elfogadás megtörténjen, majd utána érdemes minél többet tanulni a megcsalásról, a megfelelő kezelési lépésekről. Ebben kívánok iránymutatást adni minden férfitársamnak a 14 napos online megcsalás-kezelési tréningemben. A bizalom, a vágyak, a szeretet és a családi élet visszaállításához kívánok segítséget nyújtani.

Ajándék!

Töltse le és olvassa el most a megcsalás kezeléséről szóló ingyenes minikönyvemet: